Eerste missie van Tobias Biallosterski uitgevoerd samen met marconist Jan Steman.
Zes minuten nadat operatie FARO van BBO agent Bob Celosse van start is gegaan, trekt luitenant Ibbott de Husdson 'P for Peter' los van de startbaan van het geheime vliegveld Tempsford. Aan boord bevinden zich twee agenten met hun uitrusting die via de zuidelijke route onderweg zijn naar Nederland; Tobias Biallosterski en zijn telegrafist Jan Steman, RAF operatie Fencing 1.
De klok wijst 00.15 uur aan wanneer Ibbott laag over Tholen binnenvliegt. Hij zet koers naar Breda en wanneer hij de contouren van deze stad waarneemt ziet hij ten zuidoosten ervan de startbaanverlichting aangaan van de Duitse Fliegerhorst Gilze-Rijen. Dit kan betekenen dat er nachtjagers in de lucht zijn, uiterste voorzichtigheid is geboden. Om 00.33 uur nadert Luitenant Ibbott op 600 Ft. hoogte het droppingsveld dat zich op de Zundertsche Heide bevindt. Hij stuurt een zuidzuid-oostelijke koers om zo goed voor de wind uit te komen en wanneer beide agenten aangeven in te stemmen met de positie van het droppingsveld, springen zij enkele tellen later het donkere Nederland tegemoed. Het pakket met daarin de zendapparatuur van Jan Steman wordt gelijktijdig door de despatcher naar buiten gewerkt. Maanstand: 1e kwartier. (Tekst en gevens over deze dropping zijn van Huub van Sabben, Deventer)
De vraag is, waar zijn zij precies terecht gekomen en zijn hun parachutes nog steeds ergens begraven, of zijn deze door mensen uit de omgeving gevonden? De belangrijkste vraag blijft echter wie heeft de zendapparatuur opgegraven en meegenomen?
w.mugge@home.nl
TERUG NAAR OVERZICHT