In Dieren was "Piet Hein" verbindingsman voor de Engelse Geheime Dienst. In de zomer van 1942 had hij gedurende een paar maanden in Engeland zijn opleiding gekregen.

Nadat hij in October 1942 was te­ruggekeerd werd "Piet Hein" dus verbindingsman voor agenten die moesten spioneren.

In totaal zijn er 10 á 12 agenten tijdelijk bij hem gebleven. Een van die agenten heeft een tijdje bij Stoeterij Voerman gezeten. Diezelfde "Piet Hein" was zijn verzetswerk begonnen met het weghalen van ca 500 bonkaarten uit het bijkantoor van het distributie­kantoor. Nadat hij die bonnen, waarschijnlijk, aan een lid van de groep "Kruiff", een LKP groep uit Arnhem, had afgegeven, was het de leider van die groep, Piet Kruiff, die hem naar Engeland had gestuurd, aldus "Piet Hein". Hij beweert verder dat in Dieren en naaste omgeving minimaal 19 Duitsers, NSB'ers of andere verraders zijn gedood. Een getal dat ik overigens niet kon natrekken.

Zelf heeft "Piet Hein" halverwege 1944 een SS'er op het Edy terrein in Spankeren om het even gebracht. "Zijn lichaam hebben we toen in het kanaal gegooid. Daarna hebben we de sluis opengezet zodat het lijk de IJssel inspoelde. Bij Zutphen is het lijk ge­vonden". Als gevolg van deze actie moest
"Piet Hein" hals over kop op oudejaarsavond 1944 bij een winkelier in Rheden onderduiken. De SS was erachter gekomen dat hij die SS'er in Spankeren had neergeschoten

Het uniform van de SS'er heeft "Piet Hein" nog steeds in zijn bezitDit stukje heb ik op het internet gevonden, maar kan de betreffende agent niet plaatsen. In Oktober 1942 het was Englandspiel nog volop gaande en in die periode werden ongeveer tien SOE agenten gedropt en deze werden meteen gearresteerd.

Wie was deze "Piet Hein"?
Waar is hij gedropt en wanneer?
Was hij een MI-6 agent van Bureau Inlichtingen?
Waar werden de 10 of 12 andere agenten gedropt?
Wie was PIET HEIN?
w.mugge@home.nl


    
14-09-2019