PIET GUNNING.

Het Amsterdams(ch) Lyceum op het Valeriusplein was zó zeer het geesteskind van zijn eerste rector, dr. C.P. Gunning, dat ze zelfs nog na zijn vertrek als ‘het Gunning’ werd aangeduid. Het was het eerste lyceum van Amsterdam, maar niet van Nederland. Díe eer kwam toe aan Het Nederlandsch Lyceum in Den Haag, al in 1909 gesticht door Rommert Casimir, rechterhand van de beroemde Jan Ligthart.
Maar Piet Gunning, oud-leraar van die Haagse school, was toch ‘goede tweede’, toen hij in 1917 zijn eigen lyceum opende, eerst in de Lairessestraat, sinds 1920 in een gloednieuw majestueus gebouw op het Valeriusplein. Een lyceum was oorspronkelijk een combinatie van een gymnasium en een HBS, met een gezamenlijke onderbouw. De algemene vorming die de onderbouwleerlingen kregen, was zorgvuldig afgestemd op hun leeftijd en zorgde ervoor dat ze minder overhaast de voor hun beste schoolsoort hoefden te kiezen.
Christiaan Pieter Gunning (1886-1960) kwam uit een protestants geslacht van progressieve pedagogen. Zijn vader prof. J. Gunning was een grondlegger van de wetenschappelijke opvoedkunde in Nederland en had in 1898 mét Casimir voor het eerst de lyceum-gedachte gelanceerd. De charismatische rector zag zijn school als een familie, met zichzelf als vader.
Hij hechtte veel belang aan persoonlijkheidsvorming en dus ook aan activiteiten buiten de lessen, zoals schoolclubs voor schaken, debatteren, goochelen en roeien. Toen in september 1941 de Duitse bezetters op alle scholen de joodse leerlingen wegstuurden, was Gunning de enige rector die het lef had een demonstratieve afscheidsbijeenkomst te organiseren. Hij werd gearresteerd, maar overleefde het concentratiekamp. Tot 1952 bleef hij rector en tot zijn dood zeer betrokken bij zijn school.
w.mugge@home.nl