VALS PERSOONSBEWIJS TOBIAS.
Op mijn verzoek heeft historica Merle Lammers eens naar dit persoonsbewijs onderzoek gedaan en zij kwam tot de conclusie dat Johannes van 't Zand, geboren 10-01-1913 te Bandoeng niet in de archieven voorkomt.

Het persoonsbewijs is uitgegeven op 30 maart 1944. Dat is vreemd, want het betreft een 1e exemplaar (2e en 3e exemplaren waren gestempeld, dit persoonsbewijs is niet gestempeld).

De handtekening van 'Moeli' is veel netter dan die op andere persoonsbewijzen, met andere woorden, mogelijk is ook deze handtekening vervalst.

Op het adres Snelliuslaan 19 lijkt een pensioen te zijn gevestigd. In 1935 woonde op dit adres een mej. B.S. van der Goot. In 1937 staat een zekere A. Luhrmann op dit adres ingeschreven/ In 1938 woont mej. van der Goot weer op dit adres. Volgens een krant van 1939 verhuist W. van der Veen naar dit adres. In 1942 wordt een E.W. van Brink als bewoner genoemd. In dat zelfde jaar woont ook B. van der Goot hier. Het beroep van B. van der Goor is pensionhoudster. Zij deed dit waarschijnlijk samen met W. Stam, welke ook op dit adres woonde. Verder woont er een zekere T. Heindijk, zij is winkelmedewerkster bij de lingeriezaak Spruyt van Roetschoten.

In 1942 woonde er nog twee mensen op het adres Snelliuslaan 19: B. Katzenstein en A.F. Rodrigues Pereira. Het gaat hier om Trude Beate Katzenstein, de dochter van Max Katzenstein en Arnold Folquinus Rodrigues Pereira. Zij zijn op 4 maart 1942 getrouwd. Arnold Rodrigues Pereira was de zoon van Salomon Rodrigues Pereira, docent klassieke talen in Hilversum. Salomon was in de zomer van 1942 met zijn hele gezin via allerlei omwegen naar Argentinië vertrokken. Na een verblijf van bijna een jaar reisden zij via New York naar Canada en vanuit Canada door naar Engeland. Salomon werd legerrabijn van de Prinses Irene Brigade. 
Snelliuslaan 19, Hilversum.
w.mugge@home.nl