PF CARD
FILE:

NAME:
Laak, ter. Johannes Hermanus Arnoldus (Jo).

BORN:
23-05-1913, Tilburg.

EDUCATION:

OCCUPATION:
Marchaussee

ARRIVED IN ENGLAND:

ORGANISATION:
MI-6/Contact Holland

TRAINED AS:
WT-Operator.

TO THE FIELD:
30-09-1941/01-10-1942

MISSION:
TEAMAN

DROPPED AT:

NEAR:
Assen, Drenthe

DROPPED WITH:
NA

OVERRUN:
NA

PLACE:
NA

RETURNED TO ENGLAND:
NA

AFTER MISSION REPORT:
NA

ARRESTED:
13-02-1943

PRISONS: Scheveningen, Haaren, Assen, Rawicz, Mauthausen

DIED: 07-09-1944 (murdered)

PLACE:
KZ Mauthausen, Austria.

ALIAS:
J. Tieman, JO, Groeneveld

NAMES IN THE FIELD:
Johannes Vermeulen

RADIOPLANS:

CRYSTALS:

SET:

PREFIX:
unknown

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:
Group Contact-Holland

CONTACTS:

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:

WT-OPERATOR(S):
NA

SOURCES:
Frans Kluiters

REMARKS:
J
o wordt geboren op 23 mei 1913 in Tilburg. Kort na zijn geboorte verhuist het gezin naar het Twentse Overdinkel aan de Duitse grens, waar zijn vader politieagent wordt. Zoon Jo volgt zijn vader in zijn voetstappen als beroepsmilitair bij de Militaire Politie.
In oktober 1938 wordt hij overgeplaatst naar de politietroepen. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jo ingedeeld bij de groep Haps aan de Peel-Raamstelling. Het Duitse leger valt op 10 mei 1940 Nederland binnen; Jo wordt dan op weg naar Frankrijk gezonden met een groep gevangengenomen NSB’ers. Na de capitulatie op 15 mei wijkt Jo via Frankrijk uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij als sergeant wordt ingedeeld bij de bewakingstroepen van Koningin Wilhelmina. In Engeland trouwt Jo met Johanna van Mierlo met wie hij een zoon heeft.
Jo meldt zich als vrijwilliger voor het uitvoeren van spionageopdrachten in bezet gebied en wordt na opleiding bij de Britse inlichtingendienst MI6 op 1 oktober 1941 gedropt in de omgeving van Assen. Het lukt Jo maandenlang om inlichtingen te verzamelen en naar Londen te verzenden, maar op 13 februari 1942 gaat het mis. Door de Duitse contraspionageoperatie Nordpol (bekend als het ‘Englandspiel’) zijn de Duitsers op de hoogte van Jo’s locatie en wordt hij in Den Haag na een overval gearresteerd.
Jo wordt voor verhoor vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren en vervolgens met een groep andere als gevolg van het Englandspiel gevangengenomen agenten doorgezonden naar de gevangenissen van Assen en Rawitsch. Vanuit Rawitsch, waar al een aantal agenten wordt geëxecuteerd, volgt transport naar Mauthausen. Al tijdens de oorlogsjaren is Mauthausen berucht als een van de concentratiekampen waar het zwaarste regime heerst; de Duitsers zelf spreken van de Knochenmühle, de ‘bottenbreker’. Gevangenen worden er in het kader van Vernichtung durch Arbeit aan het werk gezet in de nabijgelegen steengroeve, met het doel hen lichamelijk en geestelijk af te breken. Gevangenen krijgen nauwelijks te eten, ontvangen geen medicijnen en staan bloot aan extreme mishandeling. Met rotsblokken tot 50 kilo moeten de gevangenen vanuit de groeve de 186 traptreden van de ‘Dodentrap’ naar het kamp zien te beklimmen. Gevangenen die tijdens de klim van uitputting in elkaar zakken, nemen in hun val iedereen die achterop loopt mee, met vele doden en zwaargewonden tot gevolg.
De agenten worden op 6 en 7 september 1944 vermoord na gewelddadige martelingen, onder andere het meerdere malen met rotsblokken op en af rennen van de trappen. In totaal 40 Nederlanders, 6 Britten en een Amerikaan zouden hierbij om het leven komen. Op 7 september 1944 wordt Jo na gruwelijke folteringen in het kamp geëxecuteerd. Hij is 31 jaar geworden en laat een weduwe met kind achter.


RELEASED:
NA

COMPLETE:
NO© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 24-09-2019