PF CARD
FILE: N.A.

NAME:
Mooiweer, Karel Christiaan (Robbie).

BORN:
14-04-1923, Bloemendaal.

EDUCATION:

OCCUPATION:

ARRIVED IN ENGLAND:

ORGANISATION:
MI-6/B.I.

TRAINED AS:
Agent organizer/WT Operator?

TO THE FIELD:
05-06-1944/06-06-1944.

MISSION:
WESTMINSTER

DROPPED AT:

NEAR:
Waardenburg, Gelderland.

DROPPED WITH: 
Frans Dijckmeester.

MISSION FINISHED:
28-11-1944.

CAME OUT:
17-12-1944.

OVERRUN:
N.A.

PLACE:
N.A.

RETURNED TO ENGLAND:

AFTER MISSION REPORT:

ARRESTED:
N.A.

PRISONS:
N.A.

DIED:
00-00-1971

PLACE:

BI NAME:
JACK

ALIAS:
KIKKERDRIL

NAMES IN THE FIELD:
Robbie van Veen, HEIN, F.P.J. van der Zee.

RADIOPLANS:
ST.BAVO

CRYSTALS:

SET:
Paraset

PREFIX:

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:
Group Albrecht.

CONTACTS:

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:

WT-OPERATOR(S):

SOURCES:

REMARKS:
Mooiweer werd in Londen opgeleid tot agent van het Bureau Inlichtingen (BI). Het BI werkte nauw samen met de Engelse Secret Intelligence Service (SIS). Na zijn opleiding tot radiotelegrafist was hij gereed om boven bezet Nederland te worden geparachuteerd.
Hij had de opdracht om het radiocontact te verzorgen tussen de Groep Albrecht en het BI in Londen en in Eindhoven. Daarnaast werd hij door het BI ingezet om collega-radiotelegrafisten die in bezet Nederland werkzaam waren te ondersteunen.
In de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd Mooiweer samen met de agent Frans Dijckmeester in de omgeving van Waardenburg, boven Gelderland geparachuteerd. Dit ging niet geheel volgens plan, want het RAF-vliegtuig werd door twee zoeklichten gevonden, dus de springers moesten er zo snel mogelijk uit, en de piloten moesten daarna ontsnappen. Mooiweer landde ergens in Brabant, een aantal kilometers van het geplande pinpoint.
Na zijn landing stelde hij zich in verbinding met de agent Tony Visser, die opdracht had om het radiocontact te verzorgen tussen Groep Albrecht en het BI in Londen. Tijdens zijn landing was zijn radiozendontvanger defect geraakt. In de Jannezandpolder in de Biesbosch, in een pompstation van Rijkswaterstaat, had Visser een seinpost ingericht. Door gebrek aan verbindingsmiddelen stapelden de berichten, die hem door de koeriers van Groep Albrecht werden aangeleverd, zich op. Mooiweer leverde bij Visser een nieuwe radiozendontvanger af. Hij was hem behulpzaam bij het verwerken van het grote aanbod inlichtingen die door de Groep Albrecht werden aangeleverd.
Toen op 5 september 1944 de seinpost uit veiligheidsoverwegingen naar Rotterdam werd overgeplaatst doken Mooiweer en Visser tijdelijk bij de politie inspecteur K.C.H. de Pous in Rotterdam onder. De Pous was bij Groep Albrecht de leider van het district Rotterdam. Vanuit wisselende seinadressen in Rotterdam werd het berichtenverkeer hervat. Toen het onuitvoerbaar leek om zich met de zendinstallatie steeds door Rotterdam te verplaatsen namen de agenten het besluit om vanuit de woning van De Pous te gaan zenden.
Het aanbod van de berichten was dermate groot dat soms zeven uur per dag diende te worden geseind om de stapel berichten te kunnen verwerken. Uit veiligheidsoverwegingen liet De Pous zijn politiecollega's in de buurt van zijn huis surveilleren. Ze moesten waarschuwen indien er peilwagens aankwamen. Na verloop van tijd werd de situatie in Rotterdam te gevaarlijk. Als gevolg daarvan verplaatsten de agenten zich met hun seinpost naar Boskoop. Visser had inmiddels hulp gekregen van een lokale marconist. Mooiweer nam het besluit om elders in het land steun te gaan verlenen.

Eind september 1944 ging Mooiweer samenwerken met de agent Ben Buunk. Deze was werkzaam voor de Radiodienst van de Raad van Verzet. Na oorspronkelijk eerst in de Biesbosch, Dussen, Het Gooi, Rotterdam en andere plaatsen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht werkzaam te zijn geweest verplaatste Buunk, eind september 1944, zijn seinpost naar Vroomshoop in Overijssel. Mooiweer was Buunk hierbij behulpzaam. Samen met Buunk richtte hij op diverse plaatsen in Twente en Overijssel seinposten in. Hij leidde enkele lokale radiotelegrafisten op en hij legde samen met Buunk de basis voor de Zendgroep Oost van de Radiodienst van de Raad van Verzet.
Toen Buunk met zijn seinpost was geïnstalleerd nam Mooiweer het besluit om door de linies naar Eindhoven terug te reizen om bij het BI in Eindhoven rapport uit te kunnen brengen. Hij meldde zich op 28 november 1944 terug bij het BI in Eindhoven. Tijdens de radiocontacten met het BI maakte hij gebruik van de codenamen Jack, Kikkerdril, Robbie van Veen en Hein. Tijdens zijn contacten in het veld gebruikte hij de schuilnaam F.P.J. van der Zee. Bron: Wikipedia.

RELEASED:
N.A.

COMPLETE:
NO



© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 07-11-2020