PF CARD
FILE:

NAME:
Lindemans, Christiaan Antonius (Chris).

BORN:
24-10-1912, Rotterdam

EDUCATION:

OCCUPATION:

ARRIVED IN ENGLAND:
NA

ORGANISATION:
MI-9/Abwehr

TRAINED AS:
agent

TO THE FIELD:

MISSION:

DROPPED AT:
NA

NEAR:
NA

DROPPED WITH:
NA

OVERRUN:
NA

PLACE:
NA

RETURNED TO ENGLAND:
NA

AFTER MISSION REPORT:
NA

ARRESTED:
28-10-1944 by Allies

PRISONS:

DIED:
20-07-1946 (suicide?)

PLACE:
The Hague

ALIAS:
KING-KONG, KLAPSIGAAR

NAMES IN THE FIELD:
Christiaan Brand

RADIOPLANS:
NA

CRYSTALS:
NA

SET:
NA

PREFIX:
unknown

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:

CONTACTS:

SAFEHOUSES:
NA

TX LOCATIONS:
NA

WT-OPERATOR(S):
NA

SOURCES:
Frans Kluiters

REMARKS:
Christiaan Antonius (Chris) Lindemans, bekender als "King Kong" (Rotterdam, 24 oktober 1912 - Scheveningen, 18 juli 1946), was een Nederlands dubbelspion ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Lindemans zat in het verzet, maar liep over naar de Duitse bezetter. Op dat moment was hij actief in het verzet in Brussel. In september 1944 werd hij door de Engelse inlichtingendiensten, die hem nog vertrouwden, naar vijandelijk gebied gezonden om het Nederlandse verzet op de hoogte te brengen van de aankomende Operatie Market Garden. Na in de nacht van 14 op 15 september door de linies te zijn gegaan, meldde hij zich bij het Nederlandse hoofdkwartier van de Abwehr in Driebergen en bracht daar verslag uit van zijn bevindingen. De plaats die hij noemde als geallieerd aanvalsdoel, was - volgens in 2000 gedeclasseerde MI5-archieven - Eindhoven, niet Arnhem. De Duitse militaire autoriteiten hebben deze incomplete informatie niet gebruikt, zodat het 'verraad van Lindemans' zonder enige betekenis is geweest voor het verloop van de slag.

Tot op heden is onduidelijk of Lindemans door de linies getrokken is met het doel om de operatie te verraden, of dat hij de operatie verraden heeft uit angst voor de Duitse autoriteiten. Na de bevrijding van Eindhoven speelde Lindemans de rol van verzetsheld, maar op 28 oktober 1944 werd hij gearresteerd omdat hij verdacht werd van het doorspelen van informatie aangaande Operatie Market Garden aan de Duitse vijand. Voordat zijn zaak voorkwam pleegde Lindemans in 1946 zelfmoord in zijn cel. Volgens Tomas Ross is King Kong vermoord met arsenicum.
In 2004 verscheen het boek Spionne in het derde rijk van Maria de Meersman, waarin zij aangeeft dat zij Lindemans reeds in de zomer van 1944 ontmaskerde als dubbelspion. Onduidelijk blijft waarom de Engelse inlichtingendiensten in september 1944 nog genoeg vertrouwen in Christiaan Lindemans hadden om hem over de linies te sturen om het Nederlandse verzet op de hoogte te brengen van operatie Market Garden.
Omtrent de toedracht van het verraad en de dood van Lindemans bestaan verschillende versies:
Oreste Pinto. De Fuik. Spionage contra Spionage deel I en II.
in de boeken van Bob de Graaff
Gerard Aalders & Koen Hilbrink De Affaire Sanders, spionage en intriges in herrijzend Nederland.
Dröge, Philip Beroep: Meesterspion. Het geheime leven van prins Bernhard
M. de Meersman Spionne in het Derde Rijk
Loe de Jong schrijft in deel 10a van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog dat Lindemans op
26 juli zelfmoord pleegde. In deel 12, eerste helft, schrijft hij dat het niet 20 juli, maar 18 juli was. Daarmee worden er drie verschillende data genoemd. Het is mogelijk dat er verwarring is tussen de datum waarop Lindemans gif innam en de datum waarop hij stierf. Bron: Wikipedia.

RELEASED:
NA

COMPLETE:
NO



© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 27-09-2019