PF CARD
FILE:

NAME:
Leus, Herman.

BORN:
18-12-1917, Hengelo.

EDUCATION:

OCCUPATION:

ARRIVED IN ENGLAND:
05-06-1943

ORGANISATION:
MI-6/BI

TRAINED AS:
WT-Operator.

TO THE FIELD:
10-04-1944/11-04-1944

MISSION:
BRADFIELD, WT-operator to Faber.

DROPPED AT:

NEAR:
Buurmalsen-Tricht, Gelderland.

DROPPED WITH:
Faber

OVERRUN:
NA

PLACE:
NA

RETURNED TO ENGLAND:
NA

AFTER MISSION REPORT:
NA

ARRESTED:
17-12-1944

PRISONS:
Willem III kazerne Apeldoorn & Zwolle.

DIED:
08-03-1945 (executed)

PLACE: Woeste Hoeve, Gelderland.

BI ALIAS:
GERARD

ALIAS: Jacob Weerink

NAMES IN THE FIELD:
Jan Willem Wiemers.

RADIOPLANS:
ST. JUDE

CRYSTALS:

SET:
paraset

PREFIX:
unknowm

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:
RVV

CONTACTS:

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:
Bergen op Zoom, Langbroek, Ermelo.

WT-OPERATOR(S):
NA

SOURCES:

REMARKS:
Lost his crystals while being dropped.

Herman Leus (Hengelo, 18 december 1917 - Woeste Hoeve, 8 maart 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herman Leus werd in de nacht van 10 op 11 april 1944 samen met de agent Jan Faber, in de omgeving van Tiel, boven Gelderland geparachuteerd. Hij werkte in de functie van radiotelegrafist/codist voor het Bureau Inlichtingen (BI). Hij werd gearresteerd op 17 december 1944 en op 8 maart 1945 bij de "Woeste Hoeve" in Apeldoorn gefusilleerd.
In Londen werd Herman Leus opgeleid tot agent bij het BI. Het BI werkte nauw samen met de Engelse Secret Intelligence Service (SIS). Na zijn opleiding tot radiotelegrafist/codist was hij gereed om boven bezet Nederland te worden geparachuteerd.
Herman Leus maakte deel uit van de Zendgroep BI-Radiodienst. Hij had de opdracht om als radiotelegrafist het radiocontact te verzorgen tussen de Raad van Verzet (RVV) en het BI en de Nederlandse regering in Londen.
Herman Leus werd samen met Jan Faber (1917-2001) in de vroege morgen van 11 april 1944 in de omgeving van Tiel geparachuteerd. Hij was bestemd voor de Zendgroep BI-Radiodienst.
Het eerste aanloopadres dat de agenten na hun landing bezochten was bij de "Spartanen" in Princenhage. Het aanloopadres was de rijwiel- en motorfietsenhandel van Gebroeders (Henk, Rinus en Wim) van Nunen. Het bedrijf was herkenbaar aan een uithangbord dat aan de voorpui hing. Het was een reclamebord van het merk "Sparta". Zowel de schuilnaam van de contactpersoon als het wachtwoord om bij de familie binnen te kunnen komen was; de "Spartanen". Na zijn landing werd hij in Princenhage door de agenten Josephus Adriaansen en Jacobus Eugène van Loon in Princenhage bij de "Spartanen" opgevangen. Jan Faber stelde hem zijn eigen radioset ter beschikking en Sjef Adriaansen en Jacques van Loon hielpen hem aan zendkristallen. Met de hulp van Adriaansen en Van Loon richtte Herman Leus in Bergen op Zoom zijn eerste seinpost in. Andreas Wilhelmus Maria Ausems legde voor hem het contact met de RVV. Tijdens de radiocontacten met het BI maakte hij gebruik van de codenaam; Gerard, Jacob en Weerink. Tijdens zijn contacten in "het veld" gebruikte hij de schuilnaam; Jan Willem Wiemers.
Na de bevrijding van Noord-Brabant verplaatste Leus zijn seinpost boven de grote rivieren. In de gemeente Langbroek ten noorden van de Utrecht (stad) ging hij aan het werk. Om het radiocontact tussen de RVV en het BI in Londen te verzorgen verplaatste hij zijn werkterrein naar Ermelo. In Ermelo richtte Leus met de hulp van een boswachter een seinpost in. De seinpost was gelegen in een bunker in de omgeving van een uitkijktoren.

Medio december 1944 viel Herman Leus samen met zijn marconist Corneille du Corbier in handen van de Duitsers. De Sicherheitsdienst (SD) had als gevolg van verraad door de verzetsleider Berend Dijkman zijn onderduikadres in het vizier gekregen. Leus ondernam nog een ontsnappingspoging, maar werd daarbij in het been geraakt.[1] Hij werd door de SD gearresteerd en verhoord. Op 8 maart 1945 werd Herman Leus samen met 116 verzetsstrijders bij de herberg Woeste Hoeve aan de Arnhemseweg bij Beekbergen (gemeente Apeldoorn) gefusilleerd in de represaillegolf na de aanslag op Hanns Rauter die daar had plaatsgevonden. Het was een represaille voor een overval die door de illegaliteit twee dagen eerder op die plaats was uitgevoerd. Bij deze overval was de Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter zwaargewond geraakt.
Op de plaats van de terechtstelling, bij de “Woeste Hoeve”, is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terechtstelling een monument opgericht.
De Bronzen Leeuw, KB nr.11 van 30 november 1948 (postuum).

Jan Steman, WT-Operator van Tobias Biallosterski heeft enige tijd gebruik gemaakt van de set van Leus. Steman's set waren gestolen, maar hij beschikte nog wel over zijn kristallen. Mogelijk is Steman in contact met Leus gekomen via Harry Holla uit Vught.

Herman werd geboren op 18 december 1917 in Hengelo, maar groeide op in Bergen op Zoom.
Hij werkte daar, net als zijn vader voor hem, bij machinefabriek "de Holland". Tijdens de bezetting werd hij al snel naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Duitsland). Dat beviel hem totaal niet, hij wilde weg, naar Engeland om tegen de Duitsers te kunnen vechten. Samen met een vriend vertrok hij op 3 augustus 1942 via België en Frankrijk naar Spanje. Na diverse malen in zowel Frankrijk als Spanje te zijn opgesloten in kampen en gevangenissen, kwamen ze uiteindelijk op 5 juni 1943 aan in Engeland (van deze reis zijn dagboekaantekeningen van Herman bewaard gebleven).
Na te zijn getest op o.a. betrouwbaarheid werden ze gerekruteerd door BI (Bureau Inlichtingen). BI was verantwoordelijk voor het opleiden en uitzenden van geheim-agenten naar Nederland. Herman werd op 11 april 1944 gedropt en toegevoegd als seiner aan de RVV (Raad van Verzet).
Eerst was hij werkzaam op de Utrechtse Heuvelrug en vervolgens in Drie bij Ermelo. Daar liep hij in een val van de SD (Sicherheitsdienst). Herman werd overgebracht naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn, waar hij aan zware verhoren werd onderworpen. Later werd hij overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle.
Op de dag van de executie was Herman 27 jaar oud en ongehuwd.


RELEASED:
NA

COMPLETE:
NO© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 26-09-2019