PF CARD
FILE: HS9/627/3

NAME:
Groenewout, Rudolphe H.A. (B).

BORN:
25-11-1902, Antwerpen

EDUCATION:

OCCUPATION:

ARRIVED IN ENGLAND:

ORGANISATION:
SAS

TRAINED AS:
agent

TO THE FIELD:
10-10-1944/11-10-1944

MISSION:
DUDLEY 4

DROPPED AT:
DZ Rhodondendron.

NEAR:
Veenhuizen, Drenthe.

DROPPED WITH: team
PORTIA

OVERRUN:
00-05-1945

PLACE:
Friesland

RETURNED TO ENGLAND:

AFTER MISSION REPORT:

ARRESTED:
NA

PRISONS:
NA

DIED:
00-00-1980

PLACE:

ALIAS:
GREENWOOD

NAMES IN THE FIELD:

RADIOPLANS:

CRYSTALS:

SET:

PREFIX:
unknown

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:

CONTACTS:

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:

WT-OPERATOR(S):

SOURCES:
Frans Kluiters

REMARKS:
De tweede dropping bij Veenhuizen was wel succesvol. In de nacht van 9 op 10 oktober ’44 werd daar het 4-man sterke S.A.S. team “Portia” gedropt, samen met 15 aluminium containers met wapens en vier paketten. De K.P.-Noord Drenthe had voor deze dropping de hulp ingeschakeld van Ab Assies, gestichtswachter Lubbert Berga uit Haulerwijk, de commandant van de gestichtswacht en O.D. Nicolaas J. Duijster en 10 gestichtswachters.
De ondergrondse stond voor grote moeilijkheden omdat ze niet alleen de wapens snel moest verzamelen en verbergen, maar ook moesten patrouilles op zoek naar drie parachutisten die laag waren afgeworpen en daardoor niet op het afgesproken terrein terecht kwamen. Twee van hen, dat waren N.J. De Koning en W. Van der Veer, raakten tijdens de sprong gewond. Uiteindelijk zijn ze gevonden en met hun parachutes bij dhr. Duijster ondergebracht. Hij woonde met zijn gezin in de marechaussee kazerne aan de Hospitaallaan in Veenhuizen II in een gedeelte op de begane grond. Hier waren kantoren gesitueerd. Op de eerste verdieping lagen de slaapvertrekken voor de gestichtswachters. Het huis leende zich goed voor onderduikers. De para’s kwamen terecht in het rommelkamertje op de zolder. Ze moesten zich tijdens bureau-uren heel stil houden omdat een commandant van de gestichtswacht, die daar zijn kantoor had, niet erg werd vertrouwd. Voor alle zekerheid werd daarom besloten om de para’s naar andere adressen te brengen.

Team Portia: Twee Nederlanders Robert.C. Michels (alias
Bob) en lt. W. Van der Veer, de Nederlandse Argentijn 1ste lt. Special Forces Niek J. De Koning en de Vlaming R.H.A. Groenewoud, een geroutineerde para die al 4 maal in vijandelijk gebied was afgesprongen. De genummerde containers waren ca. 2 meter lang en 60 cm in doorsnede en tussen 200 en 400 kg zwaar.

Van De Koning is bekend dat hij onder een schuilnaam stond ingeschreven in het dorp Scharnegoutum. Aangezien Groenewout met hem mee naar Friesland ging is het goed mogelijk dat hij bleef samenwerken met De Koning.

RELEASED:
NA

COMPLETE:
NO© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: