PF CARD
FILE: HS9/570/7

NAME:
Gehrels, Anton Marie Jacob (Tom).

BORN:
21-02-1925, Haarlemmermeer, Noord-Holland.

EDUCATION:
University, Leiden.

OCCUPATION:
Astronoom

ARRIVED IN ENGLAND:

ORGANISATION:
SOE/BBO

TRAINED AS:
agent

TO THE FIELD:
17-03-1945/18-03-1945

MISSION:
GRUNT

DROPPED AT:
field
Evert

NEAR:
Stegerenveld, Ommen, Overijssel.

DROPPED WITH:
Pleijsier

OVERRUN:
01-04-1945

PLACE:
Overijssel

RETURNED TO ENGLAND:

AFTER MISSION REPORT:

ARRESTED:
NA

PRISONS:
NA

DIED:
11-07-2011

PLACE:
Tucson, Arizona, USA

ALIAS: 
JOOP

NAMES IN THE FIELD:

RADIOPLANS:

CRYSTALS:
NA

SET:
NA

PREFIX:
unknown

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:

CONTACTS:
Beekman

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:
NA

WT-OPERATOR(S):
Pleijsier

SOURCES:
Frans Kluiters

REMARKS:
Tom Gehrels emigreerde in het begin van de jaren vijftig naar de Verenigde Staten. Na enige omzwervingen langs andere sterrenwachten en instituten verbond hij zich aan het Lunar and Planetary Laboratory (LPL) in Tucson, Arizona. Inmiddels is Tucson uitgeroeid tot een enorme wereldstad en kan daar vanwege de lichtvervuiling niet meer worden waargenomen. Aan het begin van de jaren zestig werd de sterrenwacht verplaatst naar de 70 km verderop gelegen bergtop van Kitt Peak. Dat ligt in het reservaat van de Tohono O'Odham-Indianen. Zodoende kreeg Tom ook een heuse Indiaanse bijnaam. De Indianen, die weten dat hij 's nachts vanaf hun berg het heelal in loert, noemen hem 'de man-met-de-lange-ogen'.
"Dat verhaal zit zo," vertelt Tom. "Omdat Kitt Peak een voor de Indianen heilige berg is, moest voor de bouw van het sterrenwachtencomplex eerst hun toestemming worden gevraagd. De raad van stamoudsten werd in 1958 uitgenodigd eens een kijkje te nemen door de toen nog in Tucson opgestelde telescoop van de Steward-sterrenwacht. Daarvan waren ze zo onder de indruk, dat ze ons 'hegam mo ge ce, e cew wu-pui'gingen noemen: 'de mannen-met-de-lange-ogen'. Zij zagen ons als één geheel met onze blinkendwitte kijkerbuis. Overigens gaven ze daarna meteen hun toestemming.
"
Met Tom correspondeer ik al sinds 1974. Maar nog nooit eerder had ik hem in persoon ontmoet. Dat werd dus nog een hele verrassing. Uit onze correspondentie en sporadische telefoongesprekken, had ik mij een beginnende vijftiger voorgesteld. Maar sinds 1974 heeft de tijd natuurlijk niet stilgestaan. In 1991, toen ik hem opzocht, was hij 66 en naar Nederlandse maatstaven dus al 'emeritus'. Hij denkt er echter niet aan om op te houden. "Ik ga door tot ik het record van George van Biesbroeck verbreek," zegt Tom met grote stelligheid. Later vertelt hij dat Van Biesbroeck, een Belgische sterrenkundige die ook op het LPL heeft gewerkt, tot zijn dood is doorgegaan met waarnemen. Van Biesbroeck was toen 94.
Als een klipgeit klautert Tom op Kitt Peak over de rotsen. En hoewel bijna dertig jaar jonger, moet ik nog moeite doen om hem bij te houden! Dan zijn we eindelijk bij zijn domein aangeland. Met trots toont Tom de zogenoemde Steward-sterrenwacht. Bron: Carl Koppeschaar.


RELEASED:
NA

COMPLETE:
NO© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 24-08-2019