P.A.M. POOTERS.
Petrus Antonius Martinus (Pam) Pooters (Amsterdam, 28 augustus 1911 - Zandvoort, 1 oktober 1943) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pam Pooters was het tweede kind van Petrus Antonius Martinus Pooters en Sophia Maria Smit in een gezin met zes kinderen. Zijn vader had een café (de Vriendschap) op de Nieuwmarkt. Toen hij tien jaar was, stierf zijn moeder. Al vroeg was hij maatschappelijk geëngageerd en had communistische sympathieën. Kort na de Duitse inval trouwde hij op 28-jarige leeftijd met de uit het Belgische Etterbeek afkomstige Wilhelmine Claire Weber.

Aan het begin van de oorlog raakte hij al betrokken bij de verzetsgroep CS-6 (genoemd naar Corellistraat 6 te Amsterdam). Tot deze groep behoorden ook Gerrit Willem Kastein, Jan Verleun, Reina Prinsen Geerligs, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuiper, de broers Jan Karel Boissevain en Gideon Willem Boissevain en hun achterneef Louis Boissevain. Pooters gaf aan de jonge leden van deze groep lessen in marxisme. In 1942 vervoerde Pooters in een vrachtwagen van de Amsterdamse Crisisdienst, gewapend met een revolver, Milo Anstadt en diens toenmalige vrouw Lidy naar een volgend onderduikadres.

Na vele verzetsactiviteiten waaronder liquidaties gingen de Duitsers op zoek naar de leden van de CS-6-groep. De verrader Anton van der Waals slaagde erin om Pooters in een hinderlaag te lokken zodat hij gearresteerd kon worden. Hij kreeg in de gaten dat hij in de val was gelopen en poogde nog te ontvluchten maar werd door de Duitsers neergeschoten. Pooters werd op 1 oktober 1943 in de duinen van Overveen gefusilleerd. Hij is herbegraven op de erebegraafplaats in Overveen.



Source: Wikipedia.






Nieuwmarkt 17 was het adres van een opmerkelijk café, dat slechts tien jaar heeft bestaan: café De Vriendschap. Uitbater Tinus Pooters was een man van de grote wereld, had een oom die volgens zeggen burgemeester van Washington was en zijn kinderen raakten betrokken in het verzet tegen de Duitse bezetter.

In de huiskamer boven het café op de Nieuwmarkt hing een portret van Domela Nieuwenhuis aan de muur: de familie was politiek actief. Dochter Mientje (ze was japonnennaaister) sloot zich in de jaren dertig aan bij de communistische jeugdbond De Zaaier; zoon Pam (hij werkte in de Centrale Kledingmagazijnen) was aanhanger van de Russische communistische dissident Leon Trotski.

Na de Duitse inval raakten vrijwel alle leden van de familie Pooters betrokken bij het verzet. Mientje zag haar vader voor het eerst huilen na de razzia op 23 februari 1941 in de Nieuwmarktbuurt: “De tranen biggelden over zijn wangen. Hij had gezien hoe de Joodse mannen op hun hurken zaten op het Jonas Daniel Meijerplein en werden weggevoerd.” Mientje riep haar collega’s op mee te doen aan de Februaristaking, bracht de illegale De Waarheid rond en verborg menig Joodse onderduiker in haar huis in de Waverstraat.

Haar woning was ook een schuiladres voor de verzetsgroep CS-6. Broer Pam was een van de leiders. De groep saboteerde het spoor om transporten van Joodse Amsterdammers te verhinderen en wordt in verband gebracht met de aanslag op het Rembrandt Theater in januari 1943. CS-6 liquideerde ook vooraanstaande Duitse militairen en hoge NSB-ers, onder wie luitenant-generaal Hendrik Seyffardt en Kultuurkamer-president Hermannus Reydon. Een aanslag op Anton Mussert ging op het laatste moment niet door.

Pam Pooters werd op 6 augustus 1943 op de Amstelveenseweg ter hoogte van het huidige café Schinkelhaven neergeschoten en op 1 oktober 1943 gefusilleerd in Overveen. Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats in Overveen en was een belangrijke inspiratiebron voor de film Zwartboek van Paul Verhoeven (2006). . In de Vechtstraat is een sportcentrum naar hem vernoemd.

Zus Nel werd eveneens gepakt en kwam in verschillende concentratiekampen terecht, maar zij overleefde de oorlog. Mientje wist uit Duitse handen te blijven. Ze gaf voorlichtingslessen over de oorlog op scholen, waarbij ze vaak een map met brieven en haar persoonsbewijs meenam. Op hogere leeftijd nodigde ze de scholieren bij haar thuis uit. Aan de muur hingen foto’s van de gefusilleerde CS-leden Hans Katan en Jan Verleun, naast die van haar broer Pam. Mientje is op 29 januari 2016 overleden.


Source: https://onsamsterdam.nl/caf-de-vriendschap-en-de-familie-pooters-op-de-nieuwmarkt
Petrus Antonius Martinus Pooters.

Geboren: 28 Augustus 1911 te Amsterdam.
Nationaliteit: Nederlander.
Beroep: opzichter Rijkskleding Magazijn.

Vader: Petrus Antonius Martinus Pooters,
Moeder: Sohia Maria Smit,

Gehuwd met: Wilhelmina Claire Weber, geboren 24 Juni 1906 te Etterbeek, België.
Huwelijk voltrokken op 3 Juli 1940 te Amsterdam.

Adressen.

Holendrechtstraat 23I, Amsterdam.
18 Oktober 1939, Raamstraat5HS, Amsterdam
7 Februari 1940, Holendrechtstraat 47I, Amsterdam.
26 Juli 1941, PB 388517.


Source: Gemeente Archief Amsterdam.
Aangifte fietsdiefstal 20-12-1941.
Heeft onbevoegd voorhanden district Stamkaarten, 23-01-1943.
Source: Gemeente Archief Amsterdam.