Madeline Fenna van Geuns 1923 - 2004
Een jonge Madeline van Geuns.
Madeline Fenna van Geuns werd geboren op 2 juni 1923 te Amsterdam. Haar ouders waren Sebastiaan Hendrik van Geuns, geboren 29 juni 1887 en Eveleth Valentine Brooks, op 18 juni 1893 te San Francisco.
Haar vader werkte voor de Nederlanse tak van de Zwitserse verzekerings Maatschappij 'Winterthur'. Haar ouders trouwden op 27 april 1919 te Melo Park, Californië , hun scheiding werd op 15 maart 1940 in Den Haag uitgesproken, Madeline werd 17 dat jaar.
Vader Sebastiaan woonde in Amsterdam op verschillende adressen, Tenierstraat 4, Emmastraat 32, tot 30 maart 1940 Olympiaplein nummer 137. Na de scheiding, van 30 maart 1940 tot 9 mei 1950 op de tweede verdieping van een flatgebouw aan de Zomerdijk nummer 26. Gerrit van der Veen woonde in het zelfde gebouw. Van 9 mei 1950 tot 21 oktober 1959 woonde hij aan de Herengracht 524. Hij woonde hier waarschijnlijk boven het kantoor. Zijn zwager Alfred Schröder woonde ook aan de Herengracht, op nummer 514. Hierna verhuisde hij naar Geneve, Zwitserland.
Madeline was tijdens de oorlog, voordat zij voor Tobias Biallosterski ging werken, eerst koeriersster van de leidster van 'Groep 2000' Mej. J.J. van Tongeren. Het kantoor van haar verzetsbeweging werd gehuurd van Sebastiaan van Geuns. Volgens Mej. van Tongeren was dit een assurantiekantoor, dus het kantoor van de verzekerings maatschappij 'Winterhur'. Overigens stortte Sebastiaan van Geuns elke maande de huur terug in het fonds van de Groep 2000, dat mensen van voedsel voorzag en paketten naar gevangenen in Vught en Duitse kampen stuurde.
Madeline als studente?
Geheim agent Tobias Biallosterski en zijn marconist Pieter de Vos komen rond 12 september 1944 in Amsterdam aan. Madeline werkte op dat moment nog steeds voor 'Groep 2000', zij was op dat moment 21 jaar en vroeg haar vriendin Gerda Meijer om voor Tobias te gaan werken. Een week of drie later besloot zij om toch voor Tobias te gaan werken en dat kwam goed uit want Madeline was tweetalig opgevoed, want een deel van de telegrammen waren in het Engels opgesteld, of de uitgaande telegrammen moesten in het Engels opgesteld worden. Zij hielp Tobias met met coderen en decoderen van telegrammen en was zijn persoonlijke koerierster. Waarschijnlijk fietsten zij en Gerda minstens een keer per week van Amsterdam naar Midden-Beemster en terug, weer of geen weer. In Midden-Beemster lag het rendez-vous punt van de koeriersdienst tussen Tobias en zijn medewerker Hil Schipper. Het eerste 'kantoor' van Tobias was een kamer in de woning van Sebastiaan van Geuns aan de Zomerdijkstraat.
Sebastiaan van Geuns.
Eveleth Brooks?
Op 20 oktober 1944 verhuisde het team, bestaande uit Tobias, Madeline en Gerda naar een woning aan de Herengracht 5. Hier verbleven zij maar een dag of vijf want de eigenaar kreeg in de gaten dat hier illegaal werk verricht werd. Ging het team weer terug naar de Zomerdijkstraat 64? Begin november betrokken zij een nieuw hoofdkwartier, Noorder Amstellaan 37. Gerard du Celliee-Muller was ondertussen ook aan het team toegevoegd. Tobias had hem leren kennen op een droppingsveld en hij was een vriend van Madeline. Gerard met als bijnaam JARD was medewerker van de grondploeg op het droppingsveld. Na de komst van Paul Peters kwam er nog een koerierster bij: Anita Gijssen, alias ASPASIA.
Op dit adres woonden: Tobias, Madeline, Gerda en Jard. Laloe was hier overdag wel, maar sliep 's nachts op haar eigen adres. Dit zinde Tobias niet, maar hij had te accepteren. Soms hadden zij ook gasten, piloten die op weg waren naar het bevrijde deel van Nederland. Begin januari voegde zich nog iemand aan het team toe agente Frankie Hamilton, alias
JOSEPHINE. Al met al verbleven er nu twee mannen en vier vrouwen in het pand. Piloot Ken Belton had het idee toen hij hier ook tijdelijk verbleef op weg naar het Zuiden dat Tobias en Madeline een stel waren, misschien werd dit in de hand gewerkt omdat zij heel veel samenwerkten en er steeds meer telegrammen gecodeerd en gedecodeerd moesten worden.

Nadat Tobias op 10 februari opgepakt was werd het pand de dag erna, zondag 11 februari, geheel ontruimd, ook de telefoonlijnen werden verwijderd. Madeline had als eerste het bericht van de arrestatie ontvangen en ging meteen op de fiets naar de Stationkade 64, de woning van Henk Veeneklaas waar ook Pieter de Vos verbleef, om beiden in te lichten. Ook belde zij Paul Peters toen deze op zijn zendadres in de Nicolaas Maesstraat arriveerde. Dit adres was besmet omdat Jard een papier bij zich had gedragen wat door de Duitsers gevonden was. Het was het adres van zijn ouders!

Madeline betrok nadat Tobias was weggevallen samen met Henk Veenklaas twee kamers in een groot pand aan de Weteringschans 82 in Amsterdam. Hier bleef zij met Veeneklaas tot de bevrijding en werd missie Draughts voortgezet.
Van het oorspronkelijke staf waren ondertussen Tobias, Gerda en Anita gearresteerd, Jard was naar bevrijd gebied vertrokken omdat hij een gevaar voor de overigen vormde omdat de Duitsers zijn gezicht tijdens de arrestatie hadden leren kennen, maar hij was als een van de weinigen ontsnapt en Frankie Hamilton zat ondergedoken op een boerderij in Noord-Holland. Jard werd naar Londen gestuurd en werd betaalmeester van het BBO.

In het fotoboek van Madeline en Gerard zitten een paar fotos van een vakantie opTerschelling in de zomer van 1945. Op een van de foto's staat een vrouw met een grote zwarte hond, was dit de hond die ook de Noorder Amstellaan aanwezig was en is dit Madeline?
Wat Madeline vlak na de oorlog deed is niet bekend, wel is zij op 15 januari 1946 per boot, de SS Gallagher, van Amsterdam naar New York gevaren. Zij was toen 22, haar beroep was secretaresse en zij woonde in Heemstede. Woonde zij hier bij haar tante Wilhelmina Justina van Geuns? Zij reist door naar Califonië en logeert bij haar opa, 810 Grand Street, Alameda, Californië.

Op 3 maart 1948 trouwde zij met de handschoen met Gerard Benjamin du Celliee-Muller die op dat moment op Curaçao woonde. Op 15 april van dat jaar vloog zij van Amsterdam via New York naar Curaçao. Zij woonde toen in Amsterdam, Breugelstraat 10. Het vluchtnummer was KL651 en het toestel droeg de registratie PH-TAV.
The Flying Dutchman PH-TAV.
Lt. Gerard du Celliee-Muller.
Op een zeker moment verlaten Madeline en Jard Curaçao en vestigen zich in Californië. Hier worden ook hun drie kinderen geboren: Mariette Eve (1951), Noël Sebastian (1953) en Jeffrey J.

Gerard blijft contact houden met de familie Mulder in Obdam die hem na zijn ontsnapping uit het Gemeentehuis verborgen hielden. Hij stuurde hen deze familiefoto.
Madeline Fenna du Celliee-Muller - van Geuns overlijdt op 10 juni 2004, te Mill Valley, Californië.
w.mugge@home.nl


    
23-01-2020
Tijdlijn


Madeline is geboren te Amsterdam op 2 juni 1923.

Vertrek met haar ouders vanuit Southampton per schip richting New York op 29 mei 1926.
Aankomst in New York op 6 juni 1926.
Men reist verder naar San Francisco en verblijft op dit adres: 2560 Vallejo Street, San Francisco.

Vertrek vanuit Rotterdam richting New York in gezelschap van haar moeder op 30 juni 1932.
Aankomst in New York op 5 juli 1932.
Zij reizen door naar een tante in San Francisco, Mrs. P. von Ettner.
Zij woonte op eerder genoemd adres 2660 Vallejo Street, San Francisco.
Adres in 1932 volgens de reisdocumenten: Olympiaplein 39, Amsterdam.
Madeline von Ettner, nee Brooks, a sister of Eveleth van Geuns nee Brooks.

Vertrek vanuit Southampton richting New York op 9 juni 1934 met haar moeder.
Aankomst in New York op 15 juni 1934.
Beiden reizen verder naar de Grootouders van Madeline in Californië.
Adres van hen is 810 Grand Street, Alameda, Californië.
Adres in 1934 volgens de scheepspapieren: Herengracht 514, Amsterdam.

Madeline gaat voor geheim agent Tobias Biallosterski werken, oktober 1944.
Zomerdijkstraat 64, Amsterdam. Leeftijd: 21 jaar.

Vertrek uit Amsterdam richting New York op 15 januari 1946. Leeftijd: 22 jaar.
Aankomst in New York op 1 februari 1946.
Reist verder naar haar grootvader in Californië.
Zijn adres is nog steeds 810 Grand Street, Alameda, Californië.
Opgegeven adres van Madeline is: Herengracht 514 Amsterdam, het adres van haar vader.

Huwelijk met Gerard Benjamin du Celliee-Muller op 3 maart 1948. Leeftijd: 24 jaar.
Zijn adres is Emmastad, Curaçao. Madeline's adres is onbekend.

Vertrek uit Amsterdam op 16 april 1948, reist per KLM naar New York.
Aankomst in New York op 16 april 1948 en reist verder naar Miami, Florida.
Vandaar uit door naar Curaçao.
Opgegeven adres is: Breughelstraat 10, Amsterdam.

Vertrek van Curaçao naar San Francisco op 9 januari 1951. Leeftijd: 27 jaar.
Aankomst in San Francisco op 27 januari 1951. Madeline en Jard verblijven waarschijnlijk bij haar moeder.
Opgegeven adres: 47 Telegraph Place, San Francisco.

Op 22 mei 1951 wordt Madeline Amerikaans staatsburger.

Vertrek vanuit Amsterdam terug naar New York op 25 oktober 1954 met Mariette en Nöel.
Aankomst in New York op 26 oktober 1954. Zij reizen door naar Miami, Florida.

Adres in 1957: Menlo Park, Santa Clara, Californië.

Adres in 1962: San Mateo, San Mateo, Californië.

Adres in 1963: San Mateo, San Mateo, Californië.

Madeline's moeder komt te overlijden 6 december 1986, Menlo Park, San Mateo.

Jard, haar echgenoot overlijdt, 19 november 1987, Santa Clara, Californië.

Madeline overlijdt op 10 juni 2004 oud 81 jaar, Menlo Park, San Mateo, Californië.
Meer foto's (more pictures)
Zomer, Terschelling 1945?
Familie du Celliee-Muller.
GENEALOGIE (Familytree)
    
Charles Alfred Ide