RAALTE - Op 88-jarige leeftijd is zondag Jan Marsman overleden. De boerenzoon, geboren op een boerderij tussen Heeten en Lettele, dook in de Tweede Wereldoorlog onder bij diverse boeren in de omgeving.

Van mei 1944 tot de bevrijding in april '45 zat hij ondergedoken in de buurtschap Helhuizen bij Espelo. Daar bezorgde hij ook verzetsblaadjes en distributiebonnen bij (mede-)onderduikers. Tijdens een grote razzia kamden de Duitse bezetters op 14 oktober 1944 een groot gebied uit vanaf Holten richting Nieuw Heeten, Heeten en Haarle, op zoek naar onderduikers. Daarbij werd in de Helhuizen de vluchtende onderduiker Marinus Stevens doodgeschoten. Marsman verstopte zich een eindje verderop in een berg haver, maar werd ontdekt. Door een 'goede Duitser', die hem toch met rust liet.

Marsman werd na de bevrijding een van de pioniers op het 'nieuwe land', de Noordoostpolder. Hij werd koster van de katholieke kerk in Emmeloord, ging bidprentjes drukken en verkocht boeken en religieuze artikelen. Dat groeide uit tot een boekhandel, die hij met zijn vrouw Grada Schrijver tot bloei bracht. In 1987 werd de boekhandel, die nog altijd de naam 'Marsman' draagt, verkocht. Het echtpaar was toen al teruggekeerd naar Salland, en woonde in Raalte. Daar werd Marsman koster van de Paulusparochie. Als blijk van waardering mocht hij ook koster zijn in de Jaarbeurshal Utrecht tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985.

Marsman nam in 1998 met Raalter verzetsman Jan Tielbeek en directeur Gert Jan van 't Holt van de Bosschool Espelo het initiatief voor het Stevensmonument, waar jaarlijks de razzia wordt herdacht en de drie doden die daarbij vielen (naast Stevens ook joodse onderduiker Maurits Bachrach en verzetsman Gerrit Jan Piksen).


Source: De Stentor.
JAN MARSMAN.