V
 
Vries, de Sergeant. Politieman te Santpoort, lid van het verzet. Deed onderzoek naar de verdwijning van de zenders van Jan Steman in Etten.

Ven, Tony. Alias van agent Tony Cnoops.

Vorstman, alias van agent Pleun Verhoef, missie RAQUETS. DCE1/KV/5630 van 22 juni 1943.

VIC-Line. See book "SOE in the low countries":

page 149
: ... The failure of Schouten's mission had an unhappy result for N-Section as well as for DF Section: for when N repeated attempts to get an agent back from The Netherlands to report on current conditions came to nothing, the best DF could do to help was, as we shall see, to provide an outlying VIC-Line contact address in Paris.

Page 170
: ... In the summer of 1943, Gerson, on one of his occasional visits to London, agreed with Humphreys that he might run an extension to Brussels; and in mid-September DF was asked to pass to N the address of a safe house in Paris (DFB to N, 16 september 1943, TSC in ibid 23)

Page 171
: ... N passed the address on, in all innocence to BROADBEAN
(Gerard van Os, was dropped to organise an escape-line). It was 12 Rue Peclet, not far from the Gare Montparnasse, the home of two maiden ladies called Fredin. Theirs was the door opposite the lift on the sixth floor. If they happened to be out, one could try the door on the left on the same floor, Madame de Laprade's, At either door, the password 'Je viens de la part d'Alexandre' should evoke the reply 'Vous voulez dire Alexandre le Grand'

Page 181
: ... Knoppers travelled on the VIC-Line to England.

Page 182
: ... the four Dutchmen who were arrested near Perpignan, sitting in a lorry loaded with oranges, were in fact four German agents. This took probably place in September 1943.

Page 184
: ... Van Schelle also travelled on the VIC line with the help of the Germans.

Page 185
: ... Christmann of the Abwehr who had used the VIC-Line, he was one of the four men who was arrested near Perpignan, raided a few months later several safehouses, but they were already out of use.


VARRO, alias van George Marchand, SOE T Section in België.

Verweij, Liesbeth. Assistente van agent
JUPITER, Ger van der Weerd.

VALIDATE, alias van ...

Validate, SOE zendschema, zie telegrammen 2e week april 1945.

Veer, de. Alias van J. Kok, Generaal-Majoor der Genie, Staf CBS.

Visser, alias van Luitenant-Kolonel M. de Boer, AHK-OD en later Chef Staf CBS.

VONK, alias van Lt. Kol. M. de Boer.

Vos, de Pieter. Marconist van Tobias Biallosterski. SOE alias
BRAM, missie BACKGAMMON. SOE zendschema onder andere Plym, Towy, etc.. Gedropt met Tobias in de nacht van 8 op 9 september 1944 op veld Mandrill, Spanbroek. SOE trainingname De Vet, fieldname Johannes Cornelis de Graaff.
Geboren 20 mei 1924 te ..., overleden .... te Apeldoorn. Netwerk-3

Vree, Bob. 2e marconist van Maarten Ciermans, SOE zendschema WAVENEY. Dit schema was oorspronkelijk van de gearresteerde BBO agent/marconist Gerrit Reisiger.

Vries, de Elsa, ook
LALOE genoemd, kok/koerierster van Tobias Biallosterski en later centraliste bij Jaap Carels in de geheime telefooncentrale in het Hervormde Weeshuis in de Wielingenstraat te Amsterdam. In Noord-Holland is een droppingsveld naar haar genoemd.  Netwerk-3
Elsa de Vries is geboren op 7-3-1923 te Zwollerkerspel en overleden op 5-7-1963 te Haarlem.
Is op 8-5-1948 te Naarden gehuwd met Pieter Adriaan Gunning, geboren 5-7-1913 te Hoogkerk, overleden 23-5-1967 te Bloemendaal.

Veeneklaas, Gerrit Menne Hendrik (Henk). Geboren 21 februari 1909, overleden 1 augustus 1991. Kinderarts. SOE/BBO alias
DOCTOR-X, of AREND. Adres: Stationweg 69, Amsterdam.   Netwerk-3
Utrechts Nieuwsblad 4 maart 1941: geboren Julia Ruth Veeneklaas, dochter van G.M.H. Veeneklaas en L.W. Gouverne, Mauritsstraat 49, Utrecht.

Vader, Marinus. Samen met Henk Deinum leider van de groep 'Packard'. Geboren op 10 december te Den Haag, overleden op 20 maart 1991 te Den Haag.

Veldman, Gerardus Jacobus (Gerard). Lid grondploeg veld Lobster. Netwerk Schipper Geboren op 3 januari 1918 te Noord-Scharwoude, overleden 10 oktober 1944 te Rustenburg. Beroep: slager, was lid van de LO-LKP groep van Frits Conijn.

Verduyn, alias van Ir. van Dam. Netwerk van Paaschen

Velzen, van. Lid van netwerk Cock van Paaschen.

Ven, van de H.J.E. koeroer inlichtingendienst OD Gewest 9.

Verheul, Ge. Leverde militaire informatie voor de inlichtingensdienst van Gewest 9 van de OD.

Velde, op te, Hein. Medewerker van de Radiodienst van de OD te Zaandam.

Veterman, Eduard. Medewerker van Luctor et Emergo en Fiat Libertas. Kwam na de oorlog door een mysterieus auto ongeluk samen met zijn vrouw om het leven. Alias
OSCAR. Had van Prins Bernhard opdracht gekregen een boek over het verzet te schrijven.

Visser, Wijnandus Antonius Maria (Tony). MI-6/BI agent/marconist. WT-Operator voor Groep Albrecht. Geboren op 23 juli 1916 te Den Haag, overleden 28 maart 2005 te Bergeijk. Gedropt in de nacht van 6 op 7 mei 1944 in de buurt van Gorinchem, Drop Zone 'AIR'. Uitgepeild en gearresteerd op 21 december 1944 te Boskoop. Trainingsnaam Tony Warmer. Operatie MENECRATES, zendschema St. Vincent. BI codenaam
TONY en Vliegende Bierbuik. Naam in het veld P. van der Zwan.
Verpleegde samen met SOE agent Arie van Duyn de gewonde SOE agent Tobias Biallosterski in de strafgevangenis te Scheveningen.

Verschoor, T. Wonende te Almkerk, medewerker van K.C.H. de Pous, groep Albrecht.

Vuuren, van Dr. Wonende te Dussen en tussenpersoon tussen de MI-6/BI agenten Ausems en Visser.

Verschuur, alias van Hendricus Albertus Johan Herman (Jan) Schamhart, medewerker RVV in Olst.

Vries, de Lambertus Harminus. MI-6/BI agent moest Duitse activiteiten rapporteren. Geboren 1 juni 1922 te Leeuwarderadeel, overleden 8 november 1948 te Voorhout. Gedropt in de nacht van 3 op 4 april 1945 in de buurt van Scheemda. Overrun op 14 april 1845, terug op 24 april 1945. Trainingsnaam D. van der Meulen. Codenaam operatie BARNABAS. Zendschema St. Christopher. Codenaam:
MEELZAK. Naam in het veld Pieter Molenaar.

Vuren van, alias van ?? districtsleider CID te Rotterdam. Overzicht Verzet

Vliet, van. Alias van ?? Hoofdredacteur bij Vrij Nederland. Overzicht Verzet

VIOLETTOWN, code for Barcelona used by DF-Section.

VIC, alias van Victor Gerson. Leider van de VIC escape line.

Vermeulen, J.W. Alias
OOM HENK. Woonde in Breda en was betrokken bij Vrij Nederland. Hij stond ook in contact met een verzetsgroep in Gent om inlichtingen door te spelen naar de Geallieerden. Ook was hij één van de opvolgers van Jan Thijssen van de OD Radiodienst.

Verleun, Johannes Adrianus Jozef. Geboren op 13 augustus 1919 te Amsterdam, overleden 7 januari 1944 te Den Haag
(executie). Was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verleun volgde drie jaar lang de priesteropleiding aan het seminarie in Sint-Oedenrode. Tijdens de Duitse aanval op Nederland was hij soldaat in het Nederlandse leger. Op 10 mei 1940 zag Verleun als verspieder hoe Duitse militairen de IJssel overstaken. Hij raakte zwaargewond maar wist te ontkomen.
Via verzetsstrijder Pam Pooters kwam Verleun als 21-jarige terecht bij de links-radicale verzetsgroep CS-6 (genoemd naar Corellistraat 6 te Amsterdam). Tot deze groep behoorden ook Gerrit Willem Kastein, Pam Pooters, Reina Prinsen Geerligs, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuiper, de broers Jan Karel Boissevain en Gideon Willem Boissevain en hun achterneef Louis Boissevain. Verleun gebruikte de schuilnamen "
George Devage" en "Max Brinkhorst". Op 23-jarige leeftijd liquideerde hij op 5 februari 1943 samen met Gerrit Willem Kastein de commandant van het Nederlandse vrijwilligerslegioen, Hendrik Seyffardt. Bij de rechtszaak tegen Verleun verklaarde deze (mogelijk om Leo Frijda vrij te pleiten) dat hij door Kastein werd vergezeld; andere bronnen stellen echter dat Frijda bij de aanslag aanwezig was en dat Kastein alleen bij de voorbereiding betrokken was. Twee maanden later liquideerde hij te Vorden zelfstandig Folkert Posthuma, een oud-minister die voor de Duitsers was gaan werken. Nadat de groep was verraden, werd Verleun door de Duitsers op 4 november 1943 opgepakt. Hij werd gemarteld en werd op 6 januari 1944 ter dood veroordeeld. Daarna werd hij van het Huis van Bewaring aan de Weteringschans overgebracht naar de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel) en de volgende dag op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Bron: Wikipedia.

Viebahn, Friedrich Christian. Geboren op 5 september 1910 te Hamborn, overleden onbekend. Was een Duitse oorlogsmisdadiger. Viebahn werkte voor de oorlog als politieman. In 1937 werd hij lid van de NSDAP en in 1939 ging hij werken voor de Gestapo in Düsseldorf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Sicherheitsdienst (SD) in Den Haag en Amsterdam. Viebahn werkte onder meer samen met Maarten Kuiper, Ernst Wehner en Emil Rühl en maakte vele slachtoffers. Hij is eens omschreven als "een heel dik mannetje met een varkensachtig voorkomen" Viebahn woont ten tijde van zijn misdaden in Amsterdam-Zuid met als 'werkgebied' Noord-Holland. Op 15 juli 1944 is hij in de Amsterdamse Kinkerstraat aanwezig bij de arrestatie van Johannes Post. Op 29 januari 1945 is Viebahn betrokken bij de arrestatie van onder meer Jan Overeem. Na afloop van de oorlog is hij tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld onder meer vanwege Silbertanne-acties, betrokkenheid bij executies (waarbij hij zelf drie mensen neerschoot) en mishandeling van gevangenen. 
In 1956, toen hij driekwart van zijn straf erop had zitten, is hij met Rühl voorwaardelijk vrij gelaten. Op 31 maart van dat jaar zijn zij bij Vaals over Nederlands/Duitse grens gezet en overgedragen aan de Westduitse autoriteiten. In 1960 kwam Viebahn in dienst bij de West-Duitse Bundesnachrichtendienst, maar vanwege zijn betrokkenheid bij de moorden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1964 ontslagen. Bron: Wikipedia.

Vrijs, Arend. Geboren op 24 oktober 1918 te Den Haag. Zoon van Geert VRIJS en Anna COPIER.
Gehuwd met Gerritje Gijsje de VOOGD. Woonplaats Den Haag. Zonder beroep, Lid verzet.
Overleden op 9 februari 1945 ten 12.15 uur te Den Haag. Arend Vrijs is herbegraven op het ereveld te Loenen (GL) in Vak A, Graf 977.