Vertrek uit Nederland en een reis met hindernissen naar Engeland
Op woensdag 19 april vertrok Tobias uit Vught en nam de trein naar Eindhoven en ging verder per fiets naar Reusel waar hij contact opnam met de heer Willekens. Tobias stak 's middags de Belgische grens over in het gezelschap van twee douaniers. Ze hadden hem een armband van de douane gegeven zodat het leek dat het om drie douaniers ging.
Die zelfde middag bereikte hij het klooster in Postel waar hij werd opgevangen door vader Nicolaas Boon.
Hij bleef die nacht in het klooster en vertrok de volgende dag, 20 April 1944, in het gezelschap van vader Hubertus per tram via Turnhout naar Antwerpen waar zij om 9 uur 's avonds aankwamen.

Tobias brengt in Antwerpen de nacht door bij een kennis van vader Hubertus. Op vrijdag 21 april vertrekt hij richting Brussel. Tobias denkt het adres in Brussel zelf te kunnen vinden en verzoekt vader Hubertus terug te keren naar Postel. Tobias reist via Leuven naar Namen waar hij in hotel Vlaanderen verblijft.

Op zaterdag 22 april gaat hij verder naar Dinant, zijn contact persoon ter plaatse is vader Martens. Deze koopt een fiets voor Tobias waarmee naar Mazee, gelegen aan de Belgisch-Frans grens, fiets.

Hier steekt hij zonder papieren op maandag 24 april de Franse grens over en fietst naar Parijs waar hij dezelfde dag nog aankomt. Zie kaarten & afbeeldingen.

De volgende dag, dinsdag 25 april 1944, gaat Tobias naar de "Garage" dit is een safe house van de Franse SOE escape organisatie SOE-DF. Het adres is Rue Cautincourt 44 in het 18e arondisement in Parijs.
Hier ontmoet hij de SOE officier van de Belgische SOE Sectie-T, Ides Floor.
Van wie Tobias dit adres gekregen heeft is niet duidelijk, mogelijk van de medewerker van de Belgische verzetsorganisatie 'Escape Service'.Jan Steman
, alias
FRANS, bleef in Nederland achter om als marconist voor Cor van Paaschen, alias PIETER DEKKER,  te gaan werken.
 
w.mugge@home.nl
 
TERUG NAAR OVERZICHT