HET LAATSTE MYSTERIE
De grote vraag over de zaak Tobias Biallosterski blijft: "Waar is zijn lichaam na zijn overlijden gebleven?"



Wat weten wij op basis van rapporten en interviews op dit moment:

Zaterdag, 10 februari 1945, op de terugreis van Spanbroek naar Amsterdam wordt Tobias gearresteerd in Wognum en bij een uitbraak poging in Obdam raakt hij ernstig gewond. Mogelijk via Alkmaar komt hij in het Marine hospitaal in Heiloo terecht. Hier kan men niets voor hem doen.

Zondag, 11 februari 1945, Tobias wordt naar de Duitse afdeling van het Westergasthuis in Amsterdam vervoerd en daar geopereerd.

Maandag 12 februari 1945, koerierster Gerda Meijer wordt om 15.30 uur gearresteerd in het kantoor aan de Noorder Amstellaan 37. 's Avonds om 23.00 uur bezoekt zij Tobias in het ziekenhuis in gezelschap van de SD en 10 man bewaking.

Dinsdag 13 februari 1945, waarschijnlijk wordt Tobias op die dag door Haubrok naar Scheveningen vervoerd. Dit moest namelijk zo snel mogelijk na de operatie gebeuren.

Woensdag 21 februari 1945
, Gerda Meijer bezoekt Tobias in zijn kamer in de gevangenis in Scheveningen. Volgens haar ziet hij er dan beter uit dan in het Westergasthuis in Amsterdam 9 dagen geleden.

Donderdag 22 februari 1945, niets bekend.

Vrijdag 23 februari 1945, niets bekend.

Zaterdag 24 februari 1945, volgens Gerda Meijer is Tobias op deze dag overleden.

Zondag 25 februari 1945, volgens de overlijdensakte is Tobias op deze dag overleden, 12 dagen na aankomst in de strafgevangenis te Scheveningen. Haubrok wil Tobias laten begraven door de uitvaart onderneming Innimee.

Maandag 26 februari 1945, komt Tobias, volgens Eddy de Roever, 's avonds laat te overlijden.

Dinsdag 27 februari 1945, het stoffelijk overschot van Tobias wordt door werknemers van de Haagse Ontsmetting Dienst naar het ziekenhuis aan de Zuidwal in Den Haag gebracht.
Waar komt deze informatie vandaan?

Woensdag 28 februari 1945, niets bekend.

Donderdag 1 maart 1945, niets bekend.

Vrijdag 2 maart 1945, niets bekend.

Zaterdag 3 maart 1945, bombardement op het Bezuiden Hout in Den Haag.

Zondag 4 maart 1945, niets bekend.

Maandag 5 maart 1945, niets bekend.

Dinsdag 6 maart 1945, niets bekend.

Woensdag 7 maart 1945, niets bekend.

Donderdag 8 maart 1945, niets bekend.

Vrijdag 9 maart 1945, elf dagen na het overlijden wordt het stoffelijk overschot naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag gebracht.
Waar komt deze informatie vandaan?

Zaterdag 10 maart 1945, niets bekend.

Zondag 11 maart 1945, niets bekend.

Maandag 12 maart 1945, veertien dagen na zijn overlijden wordt Tobias in een massagraf begraven tesamen met slachtoffers van het Bezuidenhout bombardement op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag.
Waar komt deze informatie vandaan, hoe is Eddy de Roever hier aangekomen?
Het massagraf waarin ook Tobis begraven werd.
De Algemen Begraafplaats te Den Haag, datum 15 april 1943.
De Algemen Begraafplaats te Den Haag, datum 10 juli 1943.
According to the first document on this page Tobias was buried in April 1945. Ronald Vrolijk of the 'Studiegroep Historisch Ockenburg' stated that Tobias wasn't buried with victims of the Bezuidenhout bombardment, but with victims of the Hungerwinter. The fact that it took so long to bury him had to do with the fact that much more people were dying as usual due to the Hungerwinter and the Bezuidenhout bombardment. Still it remains a mystery and more research has to be carried out.
Deel 1 van lijsten met slachtoffers van het Bezuidenhout bombardement die op de Algemene Begraafplaats zijn begraven.
Deel 2 van lijsten met slachtoffers van het Bezuidenhout bombardement die op de Algemene Begraafplaats zijn begraven.
Slachtoffers van het Bezuidenhout bombardement in het Zuidwal ziekenhuis, heeft Tobias ook in deze ruimte gelegen?  © Haagse Gemeente Archief.
 
Ronald Vrolijk van de Studiegroep 'Historisch Ockenburg' heeft het bovenstaande document gevonden en schrijft er het volgende bij:

"Ik heb een belangrijke vondst gedaan: in het Haags Gemeentearchief duikt wederom de naam Tobias Biallosterski op in het grafregister van de 4e klasse. Deze pagina bevindt zich in de pagina's van het massagraf van het Bezuidenhout.
Op eerste pagina van het massagraf van het Bezuidenhout staat zoal "4e klasse" en "Slachtoffers Bezuidenhout van 3/3 '45 begraven in 1e en 2e put".
De eerste put was toen '4-1-22' en de tweede put was toen '4-2-22', oftewel '4e klasse, roef 21, regel 1' en '4e klasse, roef 22, regel 2'.

Zoals je ziet staat er achter de naam van Tobias Biallosterski de opmerking "niet" bij met een kruis door zijn naam. Zou dit betekenen dat men eerst dacht dat hij in het massagraf begraven was en dat men daarna er achter kwam dat hij daar niet begraven was ? En hoe is men daar dan uiteindelijk achter gekomen ? Zijn naam duikt zoals je weet op een andere pagina op, die ook op je website staat, maar dan bij '4e klasse, roef 21, regel 2'.

Vermoedelijk heeft Eddy de Roever het register mogen in zien op de begraafplaats en aldaar geconstateerd dat Tobias Biallosterski in het massagraf van het Bezuidenhout begraven lag (waar overigens ook niet-slachtoffers in begraven liggen)".

De vraag rijst nu dus, waar werd Tobias wel begraven? Men stelt dus dat Tobias niet in roef 22, regel 2 begraven werd maar in roef 21, regel 2. Men kon hem echter in dit massagraf ook niet identificeren.
Zie documenten.




                                                  
         w.mugge@home.nl



                                                                             14-01-2021