HEINZ PRIESS.
Heinz Priess (geboren op 2 april 1920 in Hamburg , † 12 maart 1945 in de gevangenis van Brandenburg-Görden ) was een Duitse verzetsstrijder .

Heinz Priess kwam uit een arbeidersgezin in Hamburg. Hij werd lid van de communistische kinderorganisatie JSB en werd lid van de Communistische Jeugdvereniging van Duitsland (KJVD) , die al ondergronds actief was . Vanaf 1933 steunde hij, net als zijn broers Viktor en Bruno , het antifascistische verzet. Beide broers wisten uit Duitsland te ontsnappen nadat ze in een concentratiekamp hadden gezeten. Ze vochten in Spanje in de Internationale Brigades , Bruno sneuvelde bij de Slag om de Ebro op 21 september 1938.

Priess leerde het vak van machinist en studeerde daarna ontwerptechniek aan een technische hogeschool. Vanaf 1941 werkte hij als vliegtuigontwerper bij Blohm & Voß , waar hij zich aansloot bij een groep van drie die behoorde tot de verzetsorganisatie Bästlein-Jacob-Abshagen-Gruppe. Samen met zijn moeder Marie Priess (geboren Drews) en zijn voormalige vakleraar Ernst Mittelbach hielp hij de Duitse communisten Erna Eifler en Wilhelm Fellendorf , die in de zomer van 1942 met een parachute boven Oost-Pruisen tevergeefs hadden geprobeerd daar contact te leggen en met hun reserveadressen naar Hamburg waren gekomen. De broer van Heinz Priess, Viktor Priess, zat op dat moment in de militaire inlichtingendienst van het Rode Leger en had het adres van zijn moeder had opgegeven als betrouwbaar toevluchtsoord. Ze kregen ook steun van Katharina Fellendorf , Herbert Bittcher en Willi Milke , die later "hun dood vonden in fascistische kerkers"  voor hun bereidheid om te helpen en voor het verstrekken van voedsel en onderdak aan de twee parachutisten .

Heinz en Marie Priess werden in oktober 1942 gearresteerd omdat ze onderdak verschaften aan door de Gestapo gezochte personen. De gerechtsgevangenis aldaar werd door zware luchtaanvallen op Hamburg zo zwaar beschadigd dat ze verlof kregen op voorwaarde dat ze zich na twee maanden terug zouden melden. Maar ze besloten ondergronds te gaan en illegaal in Hamburg te wonen. Beiden werden op 19 juni 1944 opnieuw gearresteerd en in oktober 1944 ter dood veroordeeld . Heinz Priess werd op 12 maart 1945 naar de Brandenburgse strafgevangenis vervoerd en daar geëxecuteerd . Zijn moeder Marie Priess overleefde de bevrijding.

De redacteur en Spaanse vechter Heinz Priess is zijn neef.



Source: Depedia.