CORNELIS LEEMHUIS.
Het Commando Leemhuis (SD-Einsatzcommando Leemhuis) was een organisatie in de Tweede Wereldoorlog die was opgericht door de onderinspecteur van de Haagse politie en NSB’er Cornelis Leemhuis.
Het doel van de organisatie was in en rond Den Haag jagen op verzetsstrijders en onderduikers, infiltreren in “illegale” groeperingen, uitvoeren van huiszoekingen en arrestaties met uitlevering aan de Duitse Sicherheitsdienst (SD), maar ging ook over tot martelingen en moorden. Het commando stond in de wijde omgeving van Den Haag bekend als berucht en gevreesd. Een loyaal lid van deze organisatie was vanaf 1944 de Nederlandse atleet Tinus Osendarp.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Leemhuis in eerste instantie veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar deze straf werd omgezet in tien jaar gevangenisstraf.
In de kaartenbak van de Haagse politie staat bij zijn naam "LEEMHUIS Cornelia". Hij had opdracht van de NSB'er Mermannus Potze, Gefreiter van de SS-Standarte "Westland" van de Waffen-SS, om te trachten binnen te dringen in illegale organisaties, die zich bezig hielden met spionage en geheime verbindingen met Engeland. Een degelijke penetratie gelukte hem in 1943, toen hij in contact kwam met Wouter Brave, die Leemhuis, onder de naam Dirk Beekhuizen opererend, beschouwde als een werker in de illegaliteit, met wie hij samenwerkte. Potze liet hem niet arresteren zoals gebruikelijk was in de contraspionage.
Bron: Wikipedia.
Cornelis Leemhuis
Amsterdam 11 april 1907, Leeuwarden 14 februari 1968
Hij werkte sinds 9 februari 1932 bij de Haagse Gemeentepolitie. Hij werkte eind jaren dertig als geheim agent voor de Duitse spion Protze.
Hij werd op 20 september 1940 lid van de NSB met stamboeknummer 116098 en ook van de SS. Hij werkte tijdens de oorlog weer voor de Duitse spion Protze en pleegde voor hem een inbraak in het archief van het Ministerie van Defensie aan de Fluweelen Burgwal in Den Haag om geheime documenten te bemachtigen van de Centrale Inlichtingendienst. Hij kwam per 30 april 1943 bij de Documentatiedienst, waar hij ten behoeve van de Sicherheitsdienst werkte.
Hij was betrokken bij de arrestatie van het Joodse gezin Mendels. De zoon Jacob Lion daarvan werd geprest om een verzetsgroep in Nijmegen te infiltreren. Die groep bleek een pilotenlijn naar Spanje in gebruik te hebben. Leemhuis infiltreerde daarop onder de schuilnaam Van Dam de groep ook en nam deel aan een tocht richting Spanje, maar keerde vanuit Parijs alweer terug. In het Signalementenblad van het verzet werd zowel voor Leemhuis als Mendels gewaarschuwd..
In augustus 1944 was hij nog steeds lid van de Documentatiedienst, die toen werd opgeheven en opgenomen werd in de Sicherheitsdienst.
Op 8 maart 1945 haalde een aantal arrestanten uit de gevangenis aan het Lyceumplein, die verdacht werden van plunderingen na het bombardement op Bezuidenhout, om die dag te worden gefusilleerd. Voor een aantal van hen stond niet vast dat ze zich aan plunderingen schuldig hadden gemaakt (er waren zelfs geen processen-verbaal opgemaakt).
Hij behoorde op 9 maart 1945 tot het team dat de communisten Harry van der Logt en Hans van ’t Veen arresteerde. Ze werden op 12 maart gefusilleerd.
Hij werd na de oorlog gearresteerd en opgesloten. Om vrij te komen en aan een strafproces te ontkomen, bood hij aan om in de CPN te infiltreren, maar dat werd afgewezen. Hij werd na de oorlog tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Bron: Rudi Harthoorn.

WEGGUM.COM