ADRIE DE GRAAF.
Adriaan Cornelis (Adrie) de Graaf (Haarlemmermeer, 28 april 1902 - Sijbekarspel, 17 april 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder in West-Friesland. De Graaf overleed op 42-jarige leeftijd. De A.C. de Graafweg (N241) is vanwege zijn verdiensten in het verzet naar hem vernoemd.

De Graaf, die bijnamen gebruikte als A 3, Cor en Oom Cor, was boer en wethouder in de Wieringermeer. Tevens vervulde hij een centrale rol in de Gereformeerde Kerk van diezelfde plaats. Tijdens de bezetting ontpopte hij zich tot verzetsman en werd in oktober 1943 laadmeester voor de Binnenlandse Strijdkrachten. Hierbij coördineerde hij de verdere distributie van wapens die vanuit Engeland gedropt werden. Tevens was hij voedselofficier. Vanwege zijn verzetswerk was hij ondergedoken.

Op 17 april 1945, de dag dat de Wieringermeer door de Duitsers onder water werd gezet, kwam De Graaf vanuit zijn onderduikadres terug naar de Wieringermeer om onder andere de evacuatie van zijn gezin te regelen en materialen veilig te stellen. De Duitsers die alle uitgangen bewaakten, arresteerden hem en De Graaf werd op transport gesteld naar Hoorn. Volgens een Duits rapport: doordat hij tijdens dit transport heeft proberen te vluchten, werd hij door een lid van de Landwacht neergeschoten. Maar getuigen melden van een brute moord - neergeschoten van zijn fiets.

De A.C. de Graafweg (N241), naar hem vernoemd, is een blijvende herinnering aan hem en aan het Verzet in West-Friesland. In Wognum werd in 1953 als gedenkteken aan hem het monument voor A.C. de Graaf geplaatst.


Source: Wikipedia.A.C. - Adrie - de Graaf werd geboren op 28 april 1902 in de gemeente Haarlemmermeer. Overleden op 17 april 1945 in de toenmalige gemeente Sijbekarspel, neergeschoten door een landwachter. Verzetsstrijder, bekend onder de schuilnamen A3, Cor en Ome Cor. De provinciale weg tussen Wognum en het Verlaat is naar hem vernoemd. Zijn overlijden werd aangegeven op 18 april bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Sijbekarspel door Albertus Glas, 53 jaar, van beroep huisschilder, wonende te Sijbekarspel, die verklaarde dat op zeventien april te negentien uur in deze gemeente is overleden De Graaf, Adriaan Cornelis, oud twee en veertig jaren.

De Graaf kwam in 1930 als karteerder in dienst van de Directie Wieringermeer. Hij trouwde op 21 oktober 1931 met Lena Jannetje Reym (1906-1981). Het paar ging wonen in Opperdoes. In 1933 werd Adrie de Graaf bedrijfsboer (in dienst van de Landbouwcultuurmaatschappij). Per november 1935 begon hij als pachter aan de Koggenrandweg, Middenmeer.

De Graaf was een verenigingsman, hij was actief in onder andere het gereformeerd kerkelijk leven en vele landbouworganisaties en commissies. Op 1 januari 1938 vond zijn installatie plaats als lid van de Bestuurscommissie Openbaar Lichaam Wieringermeer. Op 1 juli 1941 werd de Wieringermeer een zelfstandige gemeente, de Graaf werd wethouder.
Na het uitbreken van de oorlog was hij in 1941 betrokken bij de organisatie van een Engelandvaardersroute. Vanaf 1943 betrokken bij vele verzetsactiviteiten. Na een inval van landwachters in zijn boerderij in augustus 1944 dook hij onder. Een van zijn schuilplaatsen was de zolder van café De Roode Leeuw te Benningbroek.

Vanaf oktober 1944 werd Adrie de Graaf laadmeester van de B.S. (Binnenlandse Strijdkrachten) en verantwoordelijk voor het transport van wapens naar de Wieringermeer. Deze wapens werden gedropt op afwerpterreinen in Westfriesland, bij: Zwaagdijk, Zomerdijk/Wognum, Venhuizen, Hem, Wijdenes, de Wogmeer, Spierdijk. In de Wieringermeer waren schepen in gebruik als tijdelijke opslagplaats. Vanuit de polder werden wapens per schip en andere transportmiddelen naar verzetsgroepen in heel Noord-Holland vervoerd.

Op 17 april 1945, de dag dat de Wieringermeer door de Duitsers onder water werd gezet, kwam Adrie de Graaf vanuit zijn onderduikadres terug naar zijn boerderij om o.a. de evacuatie van zijn gezin te regelen en materialen veilig te stellen. De Duitsers die alle uitgangen bewaakten, arresteerden hem en Adrie werd, eveneens als 28 andere jonge mannen, op transport gesteld naar Hoorn. Tussen Benningbroek en Wognum werd De Graaf gesommeerd om achteraan te gaan rijden, waar twee landwachters, Pieter Mayer uit Medemblik (toen 37 jaar) en G.J. Alders uit Amsterdam (toen 47 jaar) samen schoten op de Graaf. De A.C. de Graafweg, naar hem vernoemd, is een blijvende herinnering aan hem en aan het verzet in West-Friesland.

Source: https://www.westfriesgenootschap.nl/geschiedschrijving/biografie/biografie_adrie_de_graaf.php


                                                                     
w.mugge@home.nl