PF CARD
FILE:

NAME:
Brink, van Cornelis Hendrik (Kees).

BORN:
20-03-1914, Schiedam.

EDUCATION:

OCCUPATION:

ARRIVED IN ENGLAND:
00-07-1940

ORGANISATION:
MI-6

TRAINED AS:
agent/WT-Operator

TO THE FIELD:
18-11-1940/19-11-1940.

MISSION:

DROPPED AT:
Kippenburg

NEAR:
Oudemirdum, Friesland.

DROPPED WITH:
NA

CAME OUT:
18-09-1942

PLACE:

RETURNED TO ENGLAND:

AFTER MISSION REPORT:

ARRESTED:
NA

PRISONS:
NA

DIED:
11-12-2004

PLACE:
Sydney, Australia.

ALIAS:
VANGUARD, SPIN, RAKEE

NAMES IN THE FIELD: 
de Groot.

RADIOPLANS: NA

CRYSTALS: NA

SET: NA

PREFIX:
unknown

CUTOUT:

WITH ORGANIZATION:

CONTACTS:
J.A. Zaal

SAFEHOUSES:

TX LOCATIONS:
NA

WT-OPERATOR(S):
NA

SOURCES:
Frans Kluiters, Wikipedia en website https://www.gaasterlandinwo2.nl/


REMARKS:
Sinds 1936 was Kees van Brink in Australië. Toen de oorlog uitbrak, ging hij naar Engeland, waar hij eind juli 1940 aankwam. Nadat zijn aankomst kreeg hij van MI6 een opleiding tot geheim agent. Hij leerde seinen en coderen. In de nacht van 18 op 19 november 1940 werd hij door de RAF geparachuteerd bij Kippenburg in het Gaasterland.
De bedoeling was dat hij een netwerk zou opzetten waar inlichtingen verzameld zouden worden. Hij moest contact opnemen met J.A. Zaal, die hem later moest opvolgen. De veilige contactadressen die hij had meegekregen, bleken door de Duitsers in de gaten gehouden te worden. Hij ging dus naar Rotterdam, en heeft volgens eigen rapportage 46 telegrammen naar Londen gestuurd.

Na het vervullen van zijn opdracht wilde hij naar Engeland teruggaan. Hij had al met Heye Schaper afgesproken dat deze hem op het IJsselmeer zou afhalen maar de Britten wilden hem niet laten ophalen. Hij is toen op 29 november 1941 via de Zuidelijke route naar Frankrijk gegaan. Op 7 december 1941 bereikte hij Marseille. Vandaar ging hij via Spanje, Portugal, Curaçao, de Verenigde Staten en Canada naar Engeland, waar hij op 18 september 1942 aankwam.
In januari 1944 werd hij naar Lissabon gestuurd om bij Bureau Inlichtingen aldaar te werken. In januari 1945 werd hij waarnemend hoofd Bureau Inlichtingen in Londen. Bron Wikipedia.

Niemand van de Gaasterlandse bevolking of van de bezettende macht heeft in de nacht van maandag 18 november op dinsdag 19 november 1940 gemerkt dat er bij Kippenburg iemand met een parachute uit een vliegtuig is gesprongen. En dat was juist ook de bedoeling want geheimagent Cornelis Hendrik (Kees) van Brink van M16 had daaraan uiteraard ook geen behoefte aan. Deze nacht was uitgezocht omdat voor een veilige landing een lichte maan noodzakelijk was. Maar Kees kon niet voorkomen dat hij bij zijn landing een koe schampte. Er werd later verteld dat de boer had gezegd dat het beest drie dagen lang geen melk had gegeven. Het Whitley vliegtuig waaruit Kees gesprongen was, had als schijnmanoeuvre tegelijk veel toffees en spotprenten uit de lucht laten vallen. Kees kende Gaasterland aardig goed, omdat hij door vakanties aldaar goed op de hoogte was van de plaatselijke omstandigheden.
Kees van Brink werd op 20 maart 1914 in Schiedam geboren en hij stierf op hoge leeftijd op 21 december 2004 in Sydney, Australië. Als geheimagent gebruikte hij de codenamen: VanGuard, Spin, Rakee en De Groot. Het was voor Kees van het grootste belang dat er twee betrouwbare helpers voor hem klaar stonden. Dat waren jachtopziener Jan Steffens en politieman Harmen de Jong, beiden uit Oudemirdum. Van De Jong is bekend dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in meerdere gevallen personen, die een dag later zouden worden opgehaald voor tewerkstelling in Duitsland, waarschuwde, zodat ze konden onderduiken. Van Brink was de tweede geheimagent van de Nederlandse Centrale Inlichtingendienst in Londen die naar Nederland gestuurd werd. Geheimagent Lodo van Hamel was de eerste, maar die was op 14 oktober 1940 al bij de Tsjûkemar (officiële naam voor het Tjeukemeer) opgepakt.
In deze nacht wordt Harmen de Jong, wachtmeester der Koninklijke Marechaussee, postcommandant te Oudemirdum, wakker gemaakt door iemand die op de ruit klopt van zijn woning. Op 5 juli 1945 zou Harmen de Jong na de oorlog een officieel rapport maken en daarin noemt hij de nacht van 22 op 23 november 1940 als datum van eerste kennismaking. Hij gaat naar de deur en komt dan oog-in-oog te staan met Kees van Brink. De Jong laat Kees binnen. Van Brink legt dan aan De Jong uit dat hij vanuit Londen komt en hier in de omgeving uit een vliegtuig gesprongen is. Hij komt in opdracht van Hare Majesteit de Koningin om in deze omgeving zijn geheime opdracht uit te voeren. Daarvoor heeft hij een geheim uitzendapparaat bij zich. De Jong neemt het apparaat aan en Van Brink mag blijven.
Uiteraard moeten de andere huisgenoten ook op de hoogte gesteld worden van Kees zijn aanwezigheid. Vier maanden lang verblijft Van Brink zonder onderbreking bij de familie De Jong. Kees wordt steeds door de oudste zoon Nutte de Jong naar een eenzaam plekje gebracht, van waaruit hij met hulp van Nutte kan uitzenden. Nutte ziet daar wel enigszins tegenop, omdat hij goed weet welke risico’s hij loopt. Maar zijn plichtsgevoel tegenover Koningin en Vaderland geeft de doorslag.
Omdat Kees problemen krijgt met het uitzendapparaat, en daardoor worden er zeer weinig berichten naar Engeland verzonden. Na een paar draadloze berichten stopt het apparaat er mee. De opdracht van Kees is om inlichtingen te verzamelen en door te geven aan Engeland over landingsboten die bij Rotterdam klaar gemaakt worden voor de Duitse invasie op Engeland. Hij moest contact zoeken met J.A. Zaal, die hem als geheim agent moest opvolgen.
In april 1941 vertrekt Kees bij de familie de Jong naar een andere plaats in Nederland. Dat blijkt later Wassenaar te zijn geweest. Hier wonen zijn ouders. Het is een gevaarlijke plek want de overbuurman is niemand minder dan Hans Albin Rauter, de hoogste baas van de SS in Nederland. Van Brink krijgt zelfs eenmaal een lift van Rauter als hij naar Den Haag moet. Wel een daad van koelbloedigheid. Er is een plan om hem in april 1941 door de bekende Heye Schaper (ook betrokken bij Lodo van Hamel) op te laten pikken vanuit het IJsselmeer nabij het Oudemirdum Klif. Schaper en Van Brink hebben daarover al een afspraak gemaakt. Maar de Britten geven hiervoor geen toestemming. Naar eigen zeggen heeft Van Brink in totaal 46 telegrammen naar Londen gezonden.
Nadat Kees is vertrokken ruimt Harmen de Jong de geheime zender op en die wordt achter in zijn tuin begraven. Maar De Jong voelt zich nooit rustig over de verblijfplaats en verstopt de zender nog tweemaal op een andere plaats. Na de oorlog graaft hij de zender weer op. Eind november 1941 gaat Van Brink weer terug naar Engeland en waarschijnlijk via Delfzijl. Hij komt via allerlei omzwervingen na tien maanden aan in Engeland. Aan het eind van de oorlog krijgt Van Brink een betrekking bij de Nederlandse Ambassade in Zweden.
Op 14 augustus 1942 worden politieman Harmen de Jong en twee zonen, Pieter en Sake, alsnog gearresteerd door de SD van Leeuwarden. Hier worden zij naar toe overgebracht en opgesloten in het Huis van Bewaring.  Uit de verhoren blijkt al snel dat de SD - “tuig”  aldus De Jong - iets te weten is gekomen over Van Brink en de geheime zender. De Duitsers weten niet voldoende informatie weten los te krijgen om het tot een veroordeling te laten komen. De Duitsers bieden de oudste zoon Pieter grote sommen geld in ruil voor een bekentenis, maar hij houdt zijn mond.
Na een maand in de gevangenis van Leeuwarden, worden ze overgebracht naar het 'Oranje’ Hotel in Scheveningen. De Duitsers onderzoeken het gehele huis van de familie de Jong maar de geheime zender van Van Brink wordt niet gevonden. Zelfs het erf om het huis wordt met ijzeren staven omgewoeld. Gelukkig heeft de oudste dochter van De Jong de zender precies op tijd verstopt in het kippenhok achter in de tuin. De beide zonen Pieter en Sake worden na zes weken gevangenis in Scheveningen weer vrijgelaten. Harmen de Jong wordt 18 december 1942 ontslagen en dat is na vier maanden cel. Een van de beide zonen wordt later vrijwillig SS’er. Na de bevrijding heeft de familie De Jong de zendapparatuur weer opgegraven. Bron: Gaasterland in de Tweede wereld Oorlog.





RELEASED: NA

COMPLETE:
NO



© Weggum

w.mugge@home.nl

Datum: 11-08-2019